Актуално

„Бъди в час с ФИ“ – образователен куклен театър

Куклен театър и образование за добри хранителни навици

 

Вече трета година актрисите Мануела Саркисян и Силвия Тенева обикалят училища в малки населени места в страната, за да вдъхновяват учениците да се хранят осъзнато и пълноценно. 

Вкусното им приключение започва през 2021 г., когато създават куклено-интерактивната лекция-пърформанс “Тути веджифрути”. Там с помощта на главната героиня  Феноменалис Изумрудис (накратко ФИ), децата могат да научат с какво различните плодове и зеленчуци са полезни за здравето ни и защо е важно да ги ядем. За представлението актрисите измислят специална мемори игра, която да онагледи връзката на храната с тялото. Допълнителен подарък за всеки, който пожелае, е ежедневната програма “Изяж дъгата”, която е достъпна за безплатно сваляне тук

През следващата година разгръщат и обогатяват проекта си, като създават и образователна програма за ученици от 1ви до 7ми клас и имат възможност да работят с 3 училища от страната. Проекта им бива оценен високо, както от самите деца, така и от техните ръководители, които споделят, че след приключването му, са забелязали положителна промяна в избора на храна от страна на децата. Вдъхновени от резултата, Мануела и Силвия решават да създадат и YouTube канал, където със свободен достъп аудитория от различни кътчета на страната и света може да получи ценна и интересно поднесена информация за връзката на храната и нашето здраве. За качественото представяне на видеосъдържанието се грижи Георги Тенев. 

Сътрудничествата продължават през годините, като посетените населени места до момента са с. Железница, с. Търнава обл. Враца, с. Момчиловци обл. Смолян, с. Стара река обл. Сливен, с. Сърнево обл. Стара Загора, с. Старцево обл. Смолян, гр. Чипровци. Към дългия списък от училища прибавяме и един център за настаняване от семеен тип в гр. Велико Търново. 

Междувременно се появяват покани за участие в няколко фестивала, свързани както с храната, така и с театралното изкуство.

Новото, което се случва през настоящата година, е че авторите на инициативата решават да привлекат вниманието на родители и учители чрез поредица от разговори със специалисти по теми, отнасящи се до храната. Тях може да чуете тук

През годините не само училищните институции оценяват проекта като важен. Три години поред Национален Фонд “Култура” финансира изцяло заложените дейности по него като дава възможност на заинтересованите страни да се докоснат до темата по един артистичен и вълнуващ начин.

За повече подробности за инициативата вижте тук.