Актуално

Ден 7 на „Панаир на куклите“ в София

Валентина Вирянска

#onlineмодул

„Tabula Rosa“ на гръцкия куклен театър „Hop Signor“ е седмият по ред спектакъл от онлайн програмата на фестивала. Отличителното за него е, че нито една дума не се произнася, нито една дума не се чува, но много други се изписват под пръстите на писателя. Сам в своята стая, затворен единствено с пишещата си машина, под ритмичните звуци на буквите и звънтежа с края на реда, той в безсънни дни и нощи не свежда поглед от белия лист.

Чудя се, докато го наблюдавам, какво ли го държи буден, какво ли не му дава мира докато не изпише и последната мисъл родила се в ума му. Вдъхновение ли е, или някакво чувство го гнети отвътре, като че ли си повтаря: „Не трябва да спирам, не трябва да спирам!“

Мракът постепенно обгръща всеки ъгъл на малката му стая, той става от стола и отива изморен към леглото си. С настъпването на новия ден писателят отваря очите си за неочаквана промяна. В огледалото вижда, че вече не е същият – смалил се е. Всяка нощ той все повече и повече се смалява, което го кара все по-бързо и по-бързо да пише.

Питам се, дали случващото се не е метафора за времето, което безвъзвратно отминава, или може би някаква прокоба тегне над него. Мистерията се разкрива тогава, когато писателят започва да си общува с написаното. Ето, че между редовете е скрита душата на неговата творба. Писателят се смалява, защото отдава от себе си, от своето животворно дихание като ѝ вдъхва живот, за да я въплъти.

Въпреки, че историята не е разказана с думи, тя говори с музика като внушава конкретни усещания в зрителя. В един момент създава напрежение, а в друг сковава в страх, като по този начин задържа вниманието му, за да тръпне в очакване какво ще последва. Но с финала на спектакъла емоцията, която го завладява е изненада смесена с умиление.

 

Проектът е подкрепен от Столична програма „Култура“, направление „Литература“.