Актуално

Ден 8 на „Панаир на куклите“ в София

Десислава Василева

#onlineмодул

Последното представление от онлайн модула на фестивала е „Зеленото“ на Калле Нио. Събитието по-скоро бих го определила като зрелище, в което се смесват множество реалности и техники. Това е спектакъл на изобилието, в който зрителите могат да се насладят на илюзорното и да се откъснат от ежедневието си, впускайки се в приключение в абстрактен и магичен свят.

Зеленият екран, който е поставен в дъното на сцената, започва да я изпълва с живот. Да диша и да усеща, придобил собствен интелект, екранът е епицентърът на случващото се. Той кара нещата да изглеждат извън този свят. Да кара човек да се чуди кое е реално и кое не е. Уловена е онази тънка линия на баланса, която трудно се постига при наличието на подобно изобилие от множество жанрове и методи.

Калле Нио успешно се справя с двете си нелеки задачи – на режисьор и на изпълнител на това случване. Той комбинира визуалните изкуства с магията, за да постигне това пътешествие в непознатите дебри на несъзнаваното. Времевата линия тук, е неясно как протича, а подобни термини като „елитарен“ и „пошъл“ не съществуват, тъй като пред зеления екран съществува всичко, но и нищо.

Безкрайно и пленяващо пътуване, в което забравяш за всичко – дори как се казваш вече няма значение. С изключително точна маломерност и без излишна помпозност, спектакълът хипнотизира с простотата си.

 

Проектът е подкрепен от Столична програма „Култура“, направление „Литература“.