Актуално

„Гарвин Магьосникът“, режисьор Вежен Велчовски

Фотография КТ Благоевград

 

Гарвин, гората Лес и нейното спасение

 

Десислава Василева

 

В залата е тъмно. Всички чакаме с притаен дъх появата на магическия свят, за да можем да се откъснем от ежедневието ни. Тук сме малки и големи, вперили поглед в сумрака. Изведнъж светва. Прожектор огрява завесата, а на сцената един по един се появяват изискани магьосници.  Нещо се случва. Нещо страшно, от което те побиват тръпки. Магьосниците замръзват, а от залата се чуват как децата ахкат. Какво става?

Завесата се прибира и пред очите ни изскача малка къща, която се състои от стълби. Стълби, които в повечето случаи, не водят до никъде. Някъде се мярка котле, буркани с билки, книги със заклинания. Ето го и Гарвин. Той изглежда някак си несъразмерно по-голям от малкия си дом. Постоянно нервничи и разнася книги по стълбите, за да освободи малко място за себе си, да пие спокойно чаша отвара.

Безспорно една от силните страни на спектакъла е визията му. Сценографията на Кирил Наумов е емблематична и дълго време ще се говори за нея. Той улавя магичното в текста на Яна Борисова и го вика наяве с помощта на въртящия се механизъм на сцената и своето въображение. По време на представлението обикаляме целия свят на гората Лес. Влизаме в къщата на Гарвин, вървим сред дърветата, спираме се до реката и стигаме до водопада. Наши спътници по време на приключението ни са обитателите на гората, които са дело на Юлияна Войкова-Найман. Създанията сякаш са изскочили от някоя приказка и директно са влезли в салона на театъра, за да помогнат на Гарвин в мисията му.

Намирам за особено успешна идеята ролята на Гарвин да се изпълни от актьор (Атанас Димитров), докато останалите обитатели в гората са кукли. По този начин ясно се извежда и причината, заради която Гарвин тръгва да спаси гората Лес – той е единственият незасегнат от магията, спуснала се върху останалите.

Децата искрено се радват на случващото се, реагират бурно, когато някой се блъсне някъде, разпитват не само майките си, но и актьорите. Будно и с огромно желание и нетърпение чакат да видят какво ще се случи. Гарвин учи малчуганите, че дори и да си различен от останалите, дори да не изглеждаш като тях, винаги можеш да се впишеш. Винаги ще намериш някой, който ще ти подаде ръка. Когато се обединим, когато заедно се изправим срещу страховете си, срещу проблемите си, няма невъзможни неща.

Какво е това?

Спасената гора Лес. Спасените нейни обитатели. Почетният магьосник Гарвин. И ние, които дори да не сме спасени от МакМаг, то поне сме окрилени и усмихнати.

 

Проектът е подкрепен от Столична програма „Култура“, направление „Литература“.