Актуално

Поредицата „Приключения с кораб“ и Маргарита Петрова

Фотограф Спасияна Сергиева

 

Да се родиш под щастлива звезда

 

Валентина Вирянска

 

 

Спектакълът „Роден под щастлива звезда“ е първият от поредицата „Приключения с кораб“ по текстове на Туве Янсон и екипа на Маргарита Петрова (драматизация, режисура и актьорска игра), Здравка Кантарева (сценография), Милена Великова и Сиана Атанасова (музика). Финландската авторка е известна със своите приказки за приключенията на Муминтролите. Тези странни създания на въображението ѝ, които не бива да бъркаме с хипопотами, са далеч по-авантюристично настроени.

На сцената пред нас, оставена да лежи необезпокоявана, седи голяма книга със затворени страници. Щом се отвари, напомня за онези панорамни книжки от детството, които оживотворяват персонажите. Веднъж разгърнала страниците си, тя разказва за малкия Муминтрол, който взема важното решение да сбъдне своята мечта като бъде известен търсач на приключения.

По пътя си той открива и своите първи приятели – Фредриксон и Бъркалчето. Фредриксон управлява едно старо водно колело, а неговият племенник – Бъркалчето, живее в ръждива кутия от кафе. Тримата преминават през перипетиите, съпътстващи тяхното отплаване, като най-първо трябва да наименуват своя кораб.

   -Какво ли име може да му се даде? – се запитах аз в търсене на отговор. На кораба пише “Adventure”, което ми звучи малко странно…

   -Плавчо – срамежливо каза едно от децата. Неговото предложение ми допадна повече.

Сетне, по щастлива случайност, Фредриксон улавя с въдицата си  кормилото, а пък Бъркалчето, с присъщата му лека разсеяност, заедно с яйцата, забърква и зъбчатото колело, особено важно за задвижването на кораба. Oтплаването, oбаче, се оказва, че не е никак лесна работа, особено когато целият кораб е затънал в блато.

   -Как ли ще го измъкнат? – се замислих аз.

   -С кран – чувам момченцето пред мен да отговаря, прочело мислите ми. Нескрито се впечатлих от неговото остроумие.

И ето, помощта идва от техния приятел, Динозавърът с чувствителните стъпала, който макар да се притеснява от подводните камъни в реката, смело стъпва в нея. Така, големите вълни на стъпките му изтласкват кораба на тримата приключенци чак до открито море.

Сред синевата на водите, приятелите се наслаждават на морския въздух. Неусетно повея на вятъра довява един пухкав бял облак, който се спуска на палубата и се унася в сън. Случката ги учудва, но те продължават устремено напред. Малко по-късно, когато на небето се струпват буреносни сиви облаци и морето разлюлява застрашително кораба, белият облак се събужда и ги издига над вълните. Неочакваната му помощ е спасителна за уплашените смелчаци. В този момент настъпва и финалът на спектакъла, с което оставя малките и малко по-големите зрители в очакване да разберат как ще продължи историята оттук нататък.

Триизмерните рисунки създават впечатлението, че може наистина да се докосне с ръка светът на малкия Муминтрол и неговите приятели. Така замислена сценографията, тя му позволява да пътува, защото е лесно пригодима към пространството, в което се представя. Това е голямо предимство за спектакъла, защото деца от различни градове на страната биха имали възможността да го видят.

„Роден под щастлива звезда“ е приказка за приятелството. За искреното приятелство, което се познава по себеотдадеността тогава, когато възникнат трудности, за които е  необходима безвъзмездна помощ. Да се родиш под щастлива звезда означава да имаш верни приятели, с които да споделяш един път и да преодоляваш препятствията по него. Но всяко дълго пътуване се скъсява и всяка опасност се надделява, когато не си сам.

 

Проектът е подкрепен от Столична програма „Култура“, направление „Литература“.