Актуално

Ден 2 от „Двама са малко, трима са много“ в Пловдив

Фотограф Гергана Дамянова

 

Ден втори #фестиваленбюлетин ни представя Румяна Моллова

 

Румяна Моллова

От 3 септември освен програмата с театрални събития в реално време, на Римския стадион започнаха и безплатни прожекции на спектаклите от конкурсната програма за всички зрители, които по една или друга причина не могат да присъстват в залата, но желаят да споделят емоции от фестивала.

Вторият ден започна още от сутринта с две представления. На откритата сцена Йордан Тинков и Ивелин Николов ни представиха „Тигърчето Спас” и неговите приключения в гората. Малкото тигърче всъщност се оказва храбро и доброжелателно същество. То среща различни други животни и чрез ситуациите между тях достига до мисълта, че когато правиш добро на другите, се връща добро и за теб. Забавното и умело партньорство между двамата актьори и искрено веселото чувство за хумор, с който е създаден спектакълът, накараха публиката да се смее и да симпатизира на героите. Те самите са изработени от онези балони, с които клоуните създават различни по форма животни и радват с тях децата. Под звуците на музика и разказ в рими тигърчето Спас и неговите нови приятели ни показаха как добрината може да отвори всяка врата. Второто представление за деня „Малката нула” на Мила Коларова и Румен Гаванозов ни отведе в света на цифрите, а той не се различава съществено от света на хората. Спектакълът е вдъхновен от едноименното стихотворение на Джани Родари. Под съпровода на акордеон, в изпълнение на Мартин Любенов, актьорите ни разказаха за премеждията на Нулата, която търси своето място сред другите цифри. По пътя си тя се среща с особеностите на останалите цифри. Всяка от тях притежава нрав и стремежи, които ни показват очарованието на различния характер и ни напомнят, че всеки е специален и ценен в редиците на живота.

Следобедът продължи със събития на площад Централен, където Коле Китанов ни представи своето магично шоу „Балон като слон”. Сапунените балони в това шоу достигат различна големина и вид – огнени балони, балони с дим и др. Децата и техните родители се насладиха и на импровизационните ситуации, чрез които актьорът превърна някои от зрителите в участници в шоуто. Другото събитие, което тръгна от площада и достигна до Римския стадион е премиерният спектакъл на Държавен куклен театър – Пловдив „Пешеходна зона”. В разходката на едно обикновено семейство по главната улица се включиха много хора. Те проследиха напрегнатите, но комични взаимоотношения между майката, бащата, дъщерята и бебето. Освен особените и забавни ситуации между четиримата, зрителите бяха привлечени и от внушителните почти триметрови кукли. А във вихъра на танца  в края на разходката се включиха много зрители на различна възраст, които продължиха да се забавляват заедно със семейството. Нашата разходка ни отведе на основна сцена в кукления театър, където се състоя гостуването на спектакъла „Къщата на куклите” на театър Мерлин, Германия. Шестимата герои ни показаха тъмната перспектива на ежедневния и еднообразен живот, в който краят е не само предизвестен, но и нахлуващ внезапно. Затворени в пространството на апартаментите си, техните действия достигат до крайност, в която живеенето губи истинската си стойност. В това представление мракът владее всяка стъпка на куклите.

За завършека на вечерта се върнахме на откритата сцена, където група „Остава” освети двора на театъра с динамични, поетични и искрящи думи и песни. Дори и след цял ден по театрални събития, човек винаги намира сили да се впусне във вихъра на музиката на „Остава”. А аз все още дочувам да звучи: „Искам нов закон и теб в нов сезон!”

 

Проектът е подкрепен от Столична програма „Култура“, направление „Литература“.