За АКТ-УНИМА

Награда „Сивина“

Наградата е учредена през 2009 г. на името на СИВИНА Сивинова, която е една от най-ярките млади актриси в Столичния куклен театър. Името на наградата е почит и преклонение пред творчеството на цялото талантливо актьорско семейство Сивинови – Иван, Ваня, Нина и Сивина. За огромно съжаление Иван, Нина и Сивина не са вече сред нас. „СИВИНА” е и името на трупата на известната актьорска фамилия, с която те повече от 20 години играят в страната и чужбина, очаровайки зрителите с таланта си.

Идеята за наградата е на доц. Петър Пашов и Кирякос Аргиропулос и е учредена и подкрепена от режисьорската колегия към АКТ-УНИМА, България и Съюза на Артистите в България. Призът е за поощряване на млади актьори в кукленото изкуство. Те са номинирани и отличавани за дебют или една от първите си три изяви на професионална сцена. Отличието е диплом, статуетка, вдъхновена от емблематичната за трупата на Сивинови миниатюра „Метаморфози“, както и финансов стимул. Пластиката е изработена от Васко Бърдаров.

Награда СИВИНА, статуетка и лого

НОСИТЕЛИ НА НАГРАДАТА СИВИНА ДОСЕГА СА:

2010 г.Живко Джуранов, за ролята му на Малкия принц в едноименния спектакъл на КТ-Пловдив, реж. Руслан Кудашов.

2011 г. – Калоян Георгиев, за ролята му в „Комедия аха-аха Дел‘Арте“ в спектакъла на КТ-Стара Загора.

2012 г. – Ваня Камянска, за ролите и в спектакъла „Малката Самовила”, реж. Славчо Маленов, КТ – Стара Загора.

Ваня Камянска – носител на наградата за 2012

2013 г. – Ана-Мария Лалова, за ролите ѝ на Дяволчето Фют и Люлю в „Машината Ян Бибиян“, реж. Петър Пашов-младши, театър „Ателие 313“.

Ана-Мария Лалова – носител на наградата за 2013

2014 г. – Стоян Дойчев, за ролите на Малволио, Капитана, Себастиан, Страж и Шут в представлението „Дванайста нощ“ от У. Шекспир, реж. Съби Събев, КТ-Сливен.

2015 г. – Ася Димитрова, Биляна Бозинарева, Александър Томов и Христо Иванов, за актьорските им постижения в спектакъла „Бременските музиканти“, реж. Мая и Митко Димитрови, КТ-Видин.

Ася Димитрова, Биляна Бозинарева, Александър Томов и Христо Иванов – носители на наградата за 2015, снимка Явор Гигов

2016 г. – Ралица Стоянова, за ролите на Мащехата и Гретел в „Хензел и Гретел“ и Константин Костадинов за ролите на Хензел и Дърваря в „Хензел и Гретел“, реж. Владислава Джамбазова, ДКТ „Константин Величков“, Пазарджик.

Ралица Стоянова – носител на наградата за 2016

2017 г. – Диляна Спасова за ролите ѝ в спектакъла „Бялата врана“, режисьор Любомир Колаксъзов, КТ-Стара Загора.

Диляна Спасова – носител на наградата за 2017, снимка Гергана Дамянова

2018 г. – Любомир Генчев, за ролята на Дребосъчето в постановката на режисьора Тодор Вълов, „Карлсон” в Столичен куклен театър.

Любомир Генчев – носител на наградата за 2018, снимка Светослав Караджов

2019 г. – Силвана Петрова, за ролята на джуджето Якоб Рубенщайн в спектакъла „Малкото джудже“, режисьор Петромил Денев, КТ-Сливен.

Силвана Петрова – носител на наградата за 2019, снимка Светослав Караджов

2020 г. – Димитър Пишев, Ивета Маринова, Мартин Пашов и Светлана Станчева, за актьорските им постижения в спектакъла „Вълкът и седемте козлета“, режисьори: Мая Димитрова и Митко Димитров, КТ-Русе.

Димитър Пишев, Ивета Маринова, Мартин Пашов и Светлана Станчева – носители на наградата за 2020

2021 г. – Йордан Тинков, за ролята на Краля на безпътицата и Лабиринта в спектакъла „Малката самовила“, режисьор проф. Славчо Маленов, КТ– Стара Загора.

Йордан Тинков – носител на наградата за 2021, снимка Светослав Караджов

2022 г.Марияна Петрова, за ролята ѝ на Смъртта в спектакъла „Ученикът на Смъртта“, реж. Денси Симеонов, Драматично-куклен театър „Иван Радоев“, Плевен

Марияна Петрова – носител на Награда „Сивина“ 2022, снимка Михаил Тазев

2023 г.Яница Халачева, за ролята на Принцесата в спектакъла „Свинарят“, реж. Тодор Вълов, Държавен куклен театър – Сливен.

Яница Халачева – носител на Награда „Сивина“ 2023 г., фотограф Светослав Караджов

2024 г.Калина Вълчева, за ролята на Роня в спектакъла „Роня, дъщерята на разбойника“, реж. Христина Арсенова, Държавен куклен театър – Пловдив.

Калина Вълчева – носител на Награда „Сивина“ 2024 г., фотограф Светослав Караджов.