Актуално

Ден 3 от „Двама са малко, трима са много“ в Пловдив

Фотограф Гергана Дамянова

 

Ден трети #фестиваленбюлетин ни представя Румяна Моллова

 

Румяна Моллова

В съботната сутрин, в която прозират едни от последните летни лъчи и времето е приятно за занимания на открито, актьорите от театър „Мале-мале” представиха „Разбойническа история”. Адаптацията по едноименната приказка на Карел Чапек разтърси от смях събралата се публика в двора на кукления театър. Тримата разказвачи и недоразуменията помежду им придадоха на историята съвременно звучене, на което и малките, и порасналите зрители не останаха безразлични. Спонтанните реакции на децата бяха „уловени” от актьорите, чието впускане в игра със ситуацията направи преживяването още по-интересно за наблюдаване. Съдбата на разбойника Вагабондо и премеждията, с които трябва да се справя сложиха начало на пъстротата на деня. Тази атмосфера продължи и се преля в цветните тонове на следващото представление „Уанда Лаванда” на Градски куклен театър Риека, Хърватия. Сцената бе изпълнена с големи и пъстри елементи, напомнящи на меки мебели. Те изграждат средата, в която се развива историята, а също така обособяват всеки от героите. Приветливата песен на отличаващата се с разноцветен външен вид овца Уанда достига до всички животни, където и да отиде тя пее своята песен. Въпреки веселия нрав и добрината, Уанда остава неприета. Сякаш не се вписва нито сред белите овце, нито сред пиленцата и кокошката или сред кравата, бика и рибата. Нейната радостна песен се помрачава от непрекъснатото отхвърляне от другите. В този момент нещо се променя – животните осъзнават грешката си. Уанда отново запява и засиява с цветовете на дъгата, намерила така чаканото приятелско отношение на останалите герои.

Следващото събитие от програмата за деня беше работилница по цирково изкуство и по-конкретно въздушна акробатика с въже и воали. Всеки минувач в Цар Симеоновата градина можеше да изпита изживяването на въздушната акробатика под професионалните напътствия на екипа от театър на огъня и сенките Fireter. Смелите малчугани се полюляха на воалите като в истинска люлка, а някои дори показаха умения на бъдещи акробати. Сред по-възрастните също не липсваха хора, които се престрашиха да пробват. Спектакълът Bubblegaria 2.0 на илюзиониста от Италия Маг Фофичино събра пред Централни Хали публика на различна възраст. Неговата магия впечатли всички с фокуси със златна рибка, карти и надуваеми балони, различни по големина сапунени балони. Фантазията завладя улицата под звуците на разнообразна ритмична музика.

На основата сцена на театъра се осъществи мултимедийният спектакъл „Край на сезона” на колектив Синема Стикадо, Испания. Сценичното пространство бе осветено със съвсем малки лампи, поставени около отделни макети, в които се развива действието. Самите макети са изработени от картон с най-финия детайл по тях, а персонажите са толкова малки, че да могат да се разположат в макетите. Актьорите прожектират всяка отделна история в реално време на екран в дъното на сцената и единствено така публиката проследява действието. Съчетаването на актьорско присъствие с прожекции на живо е експериментално начинание в театъра, тъй като „взима” от изразните средства на киното. След края на представлението зрителите имаха възможност отблизо да разгледат детайлно изработената обстановка по сцената. Третата фестивална вечер завърши с акустичен концерт на Мила Робърт на откритата сцена.

 

Проектът е подкрепен от Столична програма „Култура“, направление „Литература“.