Актуално

„Гарвин Магьосникът“, режисьор Вежен Велчовски #2

Фотография КТ Благоевград

 

Гарвин Магьосникът от Яна Борисова на благоевградския куклен театър

 

Валентина Вирянска

 

Постановъчен екип

Режисьор Вежен Велчовски

Сценография Кирил Наумов, Никола Тороманов

Кукли и костюми Юлияна Войкова-Найман

Музика Милен Кукошаров

Хореография Аладин Алиибрахим

Участват: Атанас Димитров, Виктор Кападжиев, Наталия Петкова, Иван Тодоров, Александър Станковски, Йоана Райчева

 

Колко пъти сте се замечтавали да извадите от задния си джоб вълшебна пръчка, с която по възможност да предотвратите случилото се, или онова, което има да се случи? Е, ако си я държите в задния джоб, току виж сте я счупили, но може би, ако я пазите в пазвата си, то със сигурност ще я намерите цяла. Добре, а сега си представете, че решавате да замахнете с нея и да изречете едно вълшебно заклинание, какво би било то? Получи ли се…? Ако ли не, то вероятно пръчката ви не работи, защото магия все пак няма как да не съществува. Нали?

Гарвин Маг Магьосникът е най-великият магьосник в гората Лес, където за поредна година се организира балът на магьосниците. За голямо съжаление, видите ли, поканата му вероятно се е загубила по пътя на вълшебната поща, та затова той не отива на него. Злото обаче омагьосва цялата гора в едно с всички присъстващи на бала и ето, един единствен Гарвин е способен да възвърне предишния ред. До тук, горе-долу – добре, но как би могъл да развали злата магия? Той се отправя на път в търсене на рецептата за доброто заклинание (онова, което прави добро).

Всяко пътуване си има своите препятствия, а в света на магията, те са дори по-страшни като да се заклещиш под речен камък, например. Гарвин се среща с обитателите на гората без ни най-малко да предполага, че те биха могли да му помогнат. Сякаш дори го забавят допълнително с причудливите им проблеми: или са с разменени тела, или им е досадно къса паметта, или гласът им се е загубил. Но след цели три дни и една буря на Гарвин му хрумват необходимите съставки.

А какви са те, питате? С общи усилия, едно сиртаки, с мирис на анасон, и парченце от сивата луна редът в гората Лес бива възобновен; Гарвин е трябвало само да се вслуша в песента на вятъра…

Магичният свят на Яна Борисова оживява с усета на Вежен Велчовски за сценичен език, заедно с Кирил Наумов, Никола Тороманов и Юлияна Войкова-Найман, които създават видимия образ на невидимото въображаемо. Въртящият се куб на сцената завихря въздуха в салона и отнася всички в играта на фантазията, за да ги доведе чак до водопада при реката в гората Лес.

Дебютът за Велчовски като режисьор е голям успех за благоевградския куклен театър, особено след връчването на наградите Икар 2021 година. Спектакълът спечели вниманието на гилдията и е отличен в категорията „Куклен спектакъл”. Вярвам, че това е само отправна точка за екипа, защото сега след като всички погледи са отправени към тях, то несъмнено гледат с очакване за последващата им съвместна работа.

 

Проектът е подкрепен от Столична програма „Култура“, направление „Литература“.