Актуално

„Малката кибритопродавачка“ спектакъл на Театър 199, режисьор Анна-Валерия Гостанян

Фотограф Гергана Дамянова

 

Малката кибритопродавачка – пламъкът на надеждата

 

Румяна Моллова

 

Постановъчен екип

Режисура Анна-Валерия Гостанян

Художествен консултант Катя Петрова

Сценография Наталия Гочева

Музика Пламен Петков

Участват: Ангел Калев, Велислава Маринкова, Евгения Ангелова, Любомир Желев.

 

 

Прочутата Андерсенова приказка за малкото бедно момиче, което в навечерието на Нова година броди по студените зимни улици в опит да продаде поне няколко кутии с кибрит, е обект на много филмови и сценични интерпретации през годините. Самият сюжет скорострелно достига и вълнува човешката душа, тъй като в него има не само мъка и нищета, но и проява на стоицизъм. Далеч повече воля за живот и светлина излъчва малкото момиче на фона на бездушната студена тълпа от минувачи. Сигурно са малко хората, които по една или друга причина не са се докоснали до тази история. Сигурно са малко тези, които са останали равнодушни към изпълнената със суровост, но и пламък на желанията, вечер на едно самотно дете. Или поне се надявам да са малко. Надвесени над приказката, можем да се огледаме и да припознаем реалността на студените улици, по които сме се разминавали също с хора, продаващи малко топлина. И нещо повече – в сюжета е заложен един друг, въображаем свят, в който празникът озарява всичко наоколо.

Режисьорският дебют на Анна-Валерия Гостанян претворява реалността и вълшебството във вплетени нишки, обогатяващи сюжета с нови акценти и ярки елементи. По зимните улици, Малката кибритопродавачка (Евгения Ангелова) не е сама. В споделянето на сходна съдба, тя открива музикант-вълшебник (Любомир Желев) и продаването на кибрит се превръща в приключение. Голямото събитие – срещата между двамата, задвижва действието под приказните звуци на цигулката и студът става по-поносим. Добротата, пламтяща в сърцата им, носи вярата, че те не са сами пред лицето на забързаната тълпа. Грижата на музиканта обгръща малкото момиче в уюта на приятелството. В тази интерпретация, приказното не спира да извира. Необикновено изглеждащият и забавен Снежко с неспокоен нос и палавото кученце (двете роли са изпълнени от Ангел Калев) се приобщават към момичето и музиканта. Те придават цветни щрихи и радостни мигове в часовете на нощта, сливаща се с безкрая. Сцената на Театър 199 „Валентин Стойчев“ оживява под звуците на пристигащи влакове и приятния смях на новото приятелство. В определени моменти от спектакъла, появата на мистичната вълшебница (Велислава Маринкова), съпътствана от нежна музика – дело на Пламен Петков, за кратко внася полъх сякаш от друг свят. Облечена в бяло, тя идва от светлината и е устремена към звездите. 

Сценографията на Наталия Гочева носи загадъчна романтика в стенния часовник, грамофонните плочи, забележителните детайли по костюмите на музиканта, малкото момиче или вълшебната дама. Светът на сцената заживява чрез умелите движения на актьорите в пространството с всеки жест на куклите. Партньорството между Евгения Ангелова, Любомир Желев и Ангел Калев е едновременно увлекателно за наблюдаване и вдъхновяващо, заради балансираната игра между актьора и куклата. Актьорите динамично общуват с куклите и с размах одухотворяват персонажите и действията им. 

Тази интерпретация на „Малката кибритопродавачка“ удивява децата с въображение и стопля душата на техните родители със светлината на пламъка около празничната елха. С красивия край, в който полетът към звездите не носи скръб, а надежда, че там е празник.