Актуално

Световният Ден на Кукленият Театър с послание към световните гори

Обръщението на генералния секретар на UNIMA Димитри Джагену, по случай Световния Ден на Кукления Театър 

 

“Представяме си днешния свят, като горяща катедрала. Но материята на живота, това еволюционно приключение, което втъкава в едно всички видове в биосферата, не е просто фиксирано и крехко наследство. То е динамична сила на възобновяване и непрекъснато сътворяване. Днешният свят не е катедрала в пламъци, той е бълващ огън.“

 

Това е темата, с която УНИМА отправя своето послание за Световния Ден на Кукления Театър през 2023 г.

 

Да си представиш едно повикване, полет или просто да намериш убежище където легендите, митовете и приказките ни канят да чувстваме, позволяват ни да пътешестваме из горите и да намираме извори, свежест и пречистване. Гората събира дърветата и техните листа, приютява дивото и издържливото, мистериозното и неясното, загубата и изоставянето, блясъкът и забравата. Територия, която неспирно изследваме. Тази част от територията е място на въздух и удивление, място, където звукът се превръща в тишина, песента на птиците в музика, страхът се превръща в кураж, а светът – в енигма. И въпреки това ръбът на селището и първите му къщи никога не са особено далеч. Разстоянията избледняват, избледняват и посоките. Винаги ли сме били в синя гора? Имало едно време едно парче дърво, което проговорило. Така започва историята на най-известната кукла на конци, Пинокио. Все още ли ние сме Джепето или сме крадци на огън?

Гората винаги е в опасност, защото като ресурс, може да се превърне в пречка и в огън. Гората и всичко, което провокира във въображението е едно обърнато огледало, от дънера до величието на паметта. Гората е лицето на дървото и неговото множество. Не само ние гледаме в дърветата, но и те гледат в нас. В гората, “наблюдателят е наблюдаваният”, този, който докосва ствола е докоснат обратно, в този “храм на живите колони”. Горите са пространства на нечовешка свобода. Клони и клончета са източник на топлина.

Каним ви да поемете по една странична пътечка и да си поиграете с шишарките, да си наберете диви плодове, внимавайки с някои видове и с някои отровни гъби. Каним ви да послушате истории от миналото, които гората разказва. Каним ви да разкривате нови пътища и никога да не се връщате на едно и също място. Слушайте историите, слушайте птичите песни. Каним ви да откриете зовът на гората.