Актуално

„Театромат“ – проект на театър „Трио“

Фотограф Александър Стоянов

 

ТЕАТРОМАТ: „ДОМЪТ НИ“

 

Магдалена Ковачева

 

Постановъчен екип

Продукция на театър „Трио“

Идея Пламен Андреев и Христина Арсенова

Режисьор Александра Енева

Сценография Емилияна Тотева Андреева

Звукова среда Ивайло Енев

Актьори Александра и Ивайло Еневи

 

В исторически план 2020-та година ще се запомни с няколко основни неща – пандемията от COVID-19, „замразяването“ на света, огромната крачка на човечеството към онлайн културата и разцъфналата творческа креативност и продуктивност. Точно в това време на мощни икономически, здравни и духовни катаклизми, театър „Трио“ ни представи своя нов иновативен театрален проект, наречен „Театромат“.

Вдъхновени от историята на театъра и от театъра на автоматите, Пламен Андреев и Христина Арсенова създават идеята за Театро-мат, която позволява въвеждането и разгръщането на театърa за един зрител в българското куклено театрално пространство.

„Театромат“ представлява съоръжение, наподобяващо кутия-машина на времето или много стар фотоапарат, при който фотографът покрива главата си с плащ. Тук обаче плащ няма, а на мястото на фотографа застава зрителя. И вместо реалността да бъде запечатана еднократно върху фотографска хартия, тя се случва в реално време пред очите на малкия или голям зрител и оставя в него изумлението от магията на театралното изкуство.

Премиерата на Театромат се случва едновременно и с премиерата на първия спектакъл „Домът ни – Гората“[1] от поредицата миниатюри „Домът ни“, които представят магичността, силата и връзката с нашия глобален дом – Природата. „Идеята на проекта „Домът ни“ не може да обхване необятността на нашия дом само в един спектакъл. Бихме искали да обхванем различни среди – въздух, вода, под земята, около планетата Земя…, затова това е проект с продължение“, споделя режисьорът на спектакъла Александра Енева.

Любопитното и интересното при представянето на спектакъла е, че актьорите посрещат своя единствен зрител, въвеждат го в предстоящата театрална магия, богата на образи и звуци, която ще се случи само за него, тук и сега. Следва поставяне на слушалки, с които зрителят изцяло потъва в естествените звуци на природата и задвижване на куклите от самите актьори, което е специфичен механизъм в Театро-мат. След като спектакълът приключи, актьорите отново поемат зрителя и с насочващи въпроси го предразполагат да сподели своите впечатления, усещания, реакции, размисли. Тази обратна връзка е безценна, защото само така може да се улови динамиката на успеваемост на проекта и по-точно на конкретното представление, а връзката между актьор и зрител се извежда на едно интимно ниво на споделяне. Несъмнено това добавя специална стойност към зрителя, който изпълнява специфичната роля на зрител-експериментатор.

Режисьорският замисъл на Александра Енева за представяне на Природата като наш дом чрез различни нейни сфери (гората, под земята, небето) провежда философията за съжителстване на „тази планета с други същества, видими и невидими, малки, големи и какви ли не“, както самата тя споделя. И още „нарекохме мини спектакъла „Домът ни“, за да обърнем внимание на децата, че домът не е само това, в което ние живеем, а домът ни е самата планета… например, гората е част от нашия дом, но е и дом за други същества…“.

За осъществяването на тази идеология и трансмитирането ѝ до зрителя допринасят други две основни компоненти при изграждането на спектакъла, а именно сценографията на Емилияна Тотева Андреева и звуковото оформление на Ивайло Енев, които стимулират всички сетива на зрителя и позволяват да се осъществи по-пълноценна връзка между него и Природата, случваща се в Театромата. Всичко това превръща този мини куклен спектакъл в спектакъл, изискващ огромна подготовка или както споделят авторите:  „Всички компоненти, необходими за създаването на един театрален спектакъл участват и тук, а самият спектакъл далеч не е просто разиграване на някаква кукла, а много по-сложно организирана схема от взаимоотношения“.

Този цикъл с бутикови спектакли продължава със следващата реализирана постановка в рамките на 2020 година, а именно „Домът ни – Океанът“[2]. Какво следва оттук нататък е загадка, която събужда зрителското очакване и създава по-голяма възможност за зрителите да фокусират вниманието си върху Природата, да пробудят специфичната сетивност, която изисква връзката Природа-Човек и „да преоткрият красотата, хармонията и хумора ѝ“ не само в света на Театромат, но и в реалния свят.

_______________________________________________________

[1] Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Община Бургас.

[2] Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Министерство на Културата.