Актуално

„Театроскоп“ – международен фестивал на театралната миниатюра

Снимка Театър „Арт Ленд“

 

Магдалена Ковачева

 

Организатор Театър „Арт Ленд“ – член на АКТ-Унима, България

 

През 2022 година се състоя първото издание на международния фестивал на театралната миниатюра „Театроскоп“ и при огромен интерес от страна на публиката, в българското театрално пространство се представи една малко позната в България форма на театър, а именно театър в кутия. След успеха, който пожъна първото издание, с нетърпение очаквахме второто такова и то вече е факт. През юни 2023 г. се състоя второто издание на „Театроскоп“, който се проведе в три града – София, Пловдив и Бургас и на пет сцени – Гранд хотел София, Музейко, Общински културен институт Дом на културата Красно село, Епископска базилика на Филипопол – Пловдив, Център за съвременно изкуство и библиотека – Бургас. Във фестивала взеха участие артисти* от различни държави – Италия, Испания, Бразилия, Чили и България. Бих искала да откроя българското участие с висока органичност на кратките постановки и да отбележа, че след първото издание на фестивала, където видяхме няколко български кутии на Театър „Трио“ и Театър „Арт Ленд“, тази година към тях се бяха присъединили още три нови театрални кутии на ДКТ Стара Загора. И така, светът на театралната миниатюра беше обогатен и надграден спрямо миналогодишното издание на фестивала, а аз ще ви пренеса в света на Мария Банова – режисьор, сценограф, създател на Театър „Арт Ленд“ и организатор на фестивала.

 

Какво се случи след първото издание на „Театроскоп“?

Много неща се случиха, но най-вече създадохме контакти с артисти, които работят извън България в този формат и тяхното желание да дойдат тук беше огромно, за което много им благодаря. Някои от тях бяха поканени за тазгодишното издание на фестивала и при посрещането им споделиха вълнението си от това, че са поканени в България. Съответно при българските актьори имаме дебют – Държавен куклен театър Стара Загора дебютира с театър в кутия и за нас това е много важно, защото тази театрална форма започва да се развива и разширява на българската театрална сцена, което беше и една от основните цели на форума. Около мен има още колеги – актьори, които създават театрални кутии, но не успяха да ги финализират за това издание, така че ги очакваме вбъдеще. Постарали сме се фестивалът да се случи по възможно най-добрия начин и мисля, че добрата ни енергия получава своето възнаграждение.

 

С какво е обогатено второто издание на фестивала?

Първо – разполагаме с двойно повече театрални кутии; второ – миналата година имахме двама чужди участника, а тази година са шест; трето – имаме нови български творци, които са създали цели три нови театрални кутии. С това надграждаме цялостната визия на фестивала спрямо първото му издание.

 

Второто издание се провежда в три града и на много повече сцени спрямо първото издание. Разкажете ни малко повече за това.

Това е много важен момент. Миналата година фестивалът се проведе в рамките на два дни в два града – София и Бургас, а тази година фестивалът се провежда в рамките на пет дни и в три различни града – София, Бургас и Пловдив. Увеличения брой на градовете и сцените е своеобразно надграждане. За нас е и предизвикателство, защото сме любопитни как публиката в новия ни град на провеждане на фестивала – Пловдив, ще реагира и приеме случващото се.

 

Образът и очакванията на публиката – има ли разлика?

Наблюдаваме, че има хора, които миналата година посетиха фестивала и днес са отново тук. Имаме достатъчно публика, която е много ценна и отбрана, а това е важно за нас, най-вече заради обратната връзка, която имаме от нея.

 

Моля да ни представите участниците.

България е представена от Театър „Трио“, Театър „Арт Ленд“ и ДКТ Стара Загора. Останалите участници са от чужбина, където има колективи, които обединяват различни свободни артисти под едно име. В случая от Италия ни гостуват индивидуални артисти от колектива „Lambe, Lambe“. Другите трима артисти също са от един колектив, наречен „La Pupila“ – испански продуцент, който работи предимно с колеги от латиноамериканските страни и така имаме двама представители на Чили и един на Бразилия.

 

Да очакваме ли догодина трето издание на фестивала?

Каквото зависи от мен ще бъде направено, за да има трето издание. Дано се случват нещата така, както си ги представяме и на третото издание да има още повече български творци.

 

Към кого ще отправите благодарности?

Първо бих искала да благодаря на колегите, които вярват в това, в което и аз вярвам и които ме подкрепят. След това благодаря на Министерство на културата за това, че предостави по-голямата част от финансирането на фестивала. Благодаря на Столична община и Община Бургас. Това са трите институции, които подкрепят изцяло случването на това събитие. Без тази помощ нямаше да сме тук.

_______________  

 

Участници:

“Pulcinellambe” Lorena Vitali , Collettivo Lambe Lambe Italia

“Ripario Sogni Infranti” Lisa Ben Ci Venni , “Compagnia Nanoteatro” Italia

“Starboy” Alessandro Guglielmi, “ Compagnia Manimasca” Italia

“Odaer and the alchemy of beauty” Pamela San Martin, “Colectivo Escena Cuantica” Chili

“Selva” Juliana Hotari, “Marionete Livre” company from Brasil. Produced by: La Pupila Produccion

“Trans Lucide” –Alejandro Lanas Volz , “Arusak” from Spain , “La Puppila”

„Домът ни – гората“ Александра Енева , театръ ТРИО – Бургас

„Домът ни – океанът“ – Ивайло Енев, театър ТРИО – Бургас

„В Коледната нощ“ – Мария Джоикева, ДКТ Стара Загора

„Дядо Коледа пътува“ – Елица Матева, ДКТ СТара Загора

„ Работилницата на джуджетата” – Станислав Матев, ДКТ Стара Загора

„Цялото небе” Юлия Коларова – театър АРТ ЛЕНД

„Еволюция” Мануела Саркисян – театър АРТ ЛЕНД

„Събуди принцеса“ –  Неделина Роселинова

 

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации.