Актуално

„Театроскоп“ – международният фестивал на миниатюрите, разговор с Мануела Саркисян

Жаклин Добрева повдига завесата на фестивала с кратък разговор проведен с Мануела Саркисян, която е участник във фестивала с кутия Латерна театралика – „Еволюцията“.

 

Как се запознахте с този тип театър? Кога беше първата Ви среща с него?
Мария Банова е човекът, който ме запозна с тази техника, която тя ми представи като театър „Ламбе, ламбе“ – с това наименование е известна в испано говорящия свят. Много ми допадна миниатюрният формат на този тип театър. Всички неща, които се случват в малката кутия и които някои биха се затруднили да направят на голяма театрална сцена. Мисля, че беше годината на пандемията, когато кандидатствахме с проект за куклен театър в кутия. За наше щастие той беше одобрен и това ни даде възможност да направим трите кутии. За хората, които не знаят, искам да споделя, че всъщност това, което представяме е една трилогия. Тя се нарича „Латерна театралика“.
Бихте ли разказали малко повече за историята на кутиите и елементите, които ги свързват?
„Латерна театралика“ започва с първата кутия, която се казва „Лепидоптера“. Там се случва метаморфозата на пеперудата. Следващата е „Еволюцията“ и третата е „Цялото небе“. Сърцето е нашият свързващ елемент в трилогията. Той е вдъхновен от формата, която образуват крилата на пеперудата, когато тя кацне. Така решихме да започнем от един микро свят, какъвто е метаморфозата на пеперудата в „Лепидоптера“ и да покажем тази невероятна трансформация, през която минава единствено тя – от гъсенична, през ларва до красива пеперуда.
Това е първото издание на Международния фестивал на театралната миниатюра „Театроскоп“, който представя изкуството театър в кутия. Какви са вашите впечатления от него и с какви надежди за подобни събития си тръгвате като участник?
Истината е, че с колегите от Театър „ТРИО“ по едно и също време стартирахме с театър в кутия, като те бяха първи с тяхната „Домът ни – Гората“, а после и „Домът ни – Океанът“. След това се появихме ние с трите кутии, като това е първият по рода си фестивал, първото по рода си събитие, което успява да събере подобни театрални произведения на този принцип. Надеждата е с този фестивал да запалим публиката и да им покажем нещо, което е сравнително ново. Ние искаме да им открием една нова възможност за среща с театъра. Виждате, че всяка кутия може да бъде много различна както отвън, така и отвътре. Те наистина са много неповторими и хубавото е, че в тях се открива един нов свят, в който можеш да си попътуваш.