Актуално

„Закуска за принцеса“ от Янков Митев, режисьор Съби Събев

Източник ДКТ Васил Друмев

 

Връщаме времето назад преди закуска

 

Десислава Василева

 

Постановъчен екип

от Янко Митев

Режисьор Съби Събев

Сценография  Емелияна Андонова-Тотева

Музика Александър Валериев

Участват: Вилиана Димитрова, Катрин Лалова, Валери Зарков и Стефан Мараджиев

 

Стане ли дума за време, то никой никога не е напълно наясно как протича то. Кога точно е време за обяд, за чай, за приказки, за сериозни разговори. Това е присъщо за хората – непонятното понятие време и какво всъщност е то? С това именно се занимава и спектакъла на ДКТ „Васил Друмев“ – Шумен – „Закуска за принцеса“.

Режисьорът Съби Събев кани малки и големи извън делничното време, извън рамката на часовника, когато времето е спряло, а фантазията работи на пълни обороти. В очите на децата това е една интересна история за малката Ема, която е болна от ангина и опитите на дядо ѝ да я накара да се храни правилно. Всъщност представлението е много повече от това. То е своеобразна разходка из многобройните пътеки на детството, на спомените. Подобно на часовников механизъм, който връща стрелките си наобратно или спира, когато сметне за удачно. Така се пренасяме в света на магични същества, които тук много напомнят на зеленчуци. Или пък зеленчуците напомнят на тези същества.

Постановката е първият сценичен прочит на текста на Янко Митев в Шумен. С представлението екипът е отличаван многократно, включително и на фестивала „Михаил Лакатник“ в Ямбол през 2017 година за образователно представление. Интеракциите с детското съзнание не се свеждат само и единствено до правилното хранене. Децата са провокирани да мислят, да активират въображението си, да преценяват сами кога е правилното време за каквото и да било.

Сценографията и куклите на Емелияна Андонова-Тотева са решени в широк спектър. В началото действието е поместено в кухня и обстоятелствата изглеждат съвсем нормални, куклата Ема също. Виждаме част от света на малкото момиче и дядо ѝ. Нещата обаче бързо ескалират, когато в ежедневното навлиза необятния свят на фантазията и приказките. Куклите на приказните герои от историите на дядото на Ема нямат нищо общо с досегашната стилистика на спектакъла. Като в магия, пред очите на децата изникват герои един от друг по-интересни и фантастични – марули, чушки, домати, патладжани, коне и дори самото време.

Така „Закуска за принцеса“ се превръща не е само образователно представление за малчугани. То е докосване до фантазията, до милите спомени от детството на възрастните. Провокация за знание и мислене извън рамката.